AYAM YANG MACHO

Ceritanya berkisar di sebuah ladang penternakan ayam yang terletak di Gunung Semanggul.. Tentang sebuah peternakan ayam.. Disana ada 25 Ayam betina dan seekor ayam jalak (kira ayam jantan macholah) yang umurnya sudah lanjut dimamah masa (cewah-cewah cam lam novel percintaan lak)..

Kerana merasa bahawa ayam jalak yang sudah tua tadi sudah melewati masa suburnya, si pemilik ladang tersebut memutuskan untuk membeli seekor ayam jalak lagi yang masih muda, tampan, segak, macho dan yang sewaktu dengan nya.. Dengan secara tidak sengaja hal ini membuatkan si ayam jalak tua menjadi merasa tersaing.. Lalu bibit2 cemburu dan hasat dengki menguasai dirinya, mulalah die mengatur srategi.. Lalu terjadi percakapan seperti ini :


Si ayam jalak tua : Eh, kamu jangan serakah sgt kat sini.. Ayam betinanya kan ada 25. Kamu boleh ambil yang 15, bakinya bagi aku..


Si ayam jalak muda: Banyak hensem ko punya muka,tua tak sedarkan diri.. Hang tu dah tua dah tak larat dah.. So semua untuk aku sahaja..

Si ayam jalak tua : Eh... Berlagak betul mamat seekor ni (jalak tua bercakap dalam hati die). Sape kata aku tua tak larat lagi, ko jangan pandang rendah pada aku, kang aku sekeh kang... Oklah, aku maleh nak gaduh dengan budak hingusan cam ko ni (jalak tua, menunjukkan eksyen nye). So apa kata kalau kita pertontonkan kemanchoan kita dengan mengadakan satu pertandingan.. Siapa yang menang boleh ambil semua ayam betina yang ada kat sini ayam ini.. Yang kalah kirim salam..

Si ayam jalak muda: Aku.. Aku boleh sahaja, pantang dicabar ni.. Kita nak buat pertandingan apa ni... Cabut bulu ayam ker (jalak muda membuat lawak loya beruk nye).

Si ayam jalak tua : Dak'ah! Senang jer pertandingan lumba lari.. (sambil tersenyum kambing)

Si ayam jalak muda: Set...

Si ayam jalak tua : Lumbanya 400M... Tapi kerana aku sudah tua, aku minta untuk lari dulu di depanmu 50 meter..

Si ayam jalak muda: Boleh (dengan penuh keyakinan)..

Maka pertandingan pun dimulkan.i. Ayam jalak tua lari dulu 50 meter baru ayam jalak yang muda lari menyusul dengan kecepatan kuasa extra gaban yang mengkagumka.n. Eh, baru kurang 1 meter menyusul, si ayam jalak muda ditembak langsung oleh pemilik peternakan.
Kenapa?????

[jawapan ada di bawah]Kata Pemilik : "Kurang ajar. INI AYAM JALAK-HOMOSEKS NI. Asal setiap kali aku beli dapat yang macam ni.. SUKA SANGAT KEJAR-KEJAR AYAM JALAK TUA AKU."

NiLAI MORAL : Jangan berlagak dengan orang tua (depa banyak trick nye), HORMATILAH ORANG YANG LEBIH TUA DARI KITA...

Labels: